söndag, november 04, 2007

Doktor Glas - Hjalmar Söderberg

Äntligen har jag läst Doktor Glas och jag får lust att läsa den en gång till. Hela boken är full av markeringar och vikta hörn. Så bra, så lysande! Från denna bok kommer t ex. detta berömda citat:

"Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna någon slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst."

Men det finns många fler, ja hela boken är värd att citeras. Och så får jag lust att läsa Strindberg för ännu mera Stockholmsporr.

Nu ser jag till min lycka att Vasateatern släpp nya biljetter till föreställningen med Krister Henriksson i vår. Jag bokar!

7 kommentarer:

Ylva sa...

Ja, Söderberg är verkligen bra. Om du inte redan läst Den allvarsamma leken och Martin Bircks ungdom har du något trevligt framför dig.Bäst kanske jag tyckte om Förvillelser, som verkligen är förvillelser, och den speglar så tydligt den tidens ambivalens gällande kvinnor och sexualitet, där kvinnor ses som något hotfullt och mörkt. Samma sak som Strindberg skildrar, fast kanske lite mer subjektivt än Söderberg...

Cornelia sa...

Det är verkligen kul med litterära nyupptäckter och de titlar du nämner står på min att-läsa-lista.

Din blogg verkar också vara en trevlig nyupptäckt, där jag kommer att få massor av bra lästips.

Spectatia sa...

Åh ja! Du måste se den på Vasan, den är underbar!

http://spectatia.blogspot.com/2007/05/doktor-glas.html

londongirl sa...

Jag funderar också på den där föreställningen på Vasan. Visste inte att de hade den på sin reportoar.

Jag gillar Söderberg. Har läst den allvarsamma leken flera gånger.
Ärvde nu några gamla utgåvor och det är extra roligt.

Amoroso- Nu vill jag sjunga dig milda sånger sa...

Åh så inspirerad jag blir av ditt inlägg! Läs som tidigare tips Den allvarsamma leken (hans version) och För Lydia (hennes senare version) också!

Tekoppen sa...

Doktor Glas är guld!! Så även Den allvarsamma leken. Men Doktor Glas är nog ännu lite bättre. Hela romanetten är ett stort utropstecken!

Anonym sa...

Tack for intiresny Blog