söndag, juni 10, 2007

Promenadböcker

Jag fick låna några ljudböcker av en arbetskamrat med syftet att förena nytta (promenera) med nöje (konsumera litteratur). Promenerandet gick bra och lyssnandet så länge det inte var för mycket trafik. Jag fick välja lugna promenadvägar. Jag vet inte om det var urvalet av böcker eller om det var själva lyssnandet som var felet. Men det blir inte samma upplevelse som att läsa själv. Ändå minns jag Eric Linklaters Det blåser på månen som sommarlovsföljetong, för att inte tala om C.S. Lewis böcker om Narnia. Nu tycker jag om att se orden, att gå tillbaka i texten och läsa om när det är något bra. Men som promenadböcker lämpade sig dess tre riktigt bra:

Den ryske vännen av Kajsa Ingemarsson var mycket bättre än Små citroner gula även om Maria är skämmigt lättlurad.

Det blod som spillts av Åsa Larsson minns jag inte ens vem som var mördaren men den var spännande medan den pågick. När jag läste hennes Svart stig tyckte jag i alla fall att hennes språk var klart bättre än den svenske medeldeckarförfattaren.

Nattens grymma stjärnor av Kjell Eriksson var spännande medan jag var ute och gick,men jag vet inte om jag hade orkat läsa den.

Så detta var ett test. Jag föredrar att läsa själv men om jag skulle förlora synen så hoppas jag att det finns mer att välja på än svenska deckare. Vem läser in Cartarescu t ex?

6 kommentarer:

Spectatia sa...

Spännande att höra om din bekantskap med ljudböcker. Själv har jag precis köpt min första ljudbok som jag ska lyssna på i bilen på väg till och från jobbet under de närmaste veckorna. Jag var också lite orolig för att det bara skulle finnas svenska deckare, men efter lite letande hittade jag Truman Capotes "In Cold Blood" på engelska. :-)

Har förresten köpt en Cartarescu-bok inspirerad av bl.a. det du har skrivit om honom. :-)

Cornelia sa...

Som tidsfördriv i bilen helt OK eller när man går, då kan man ju ändå inte läsa. Men läsa är ändå bäst.

Eva sa...

Jag har några härliga sommarminnen som vuxen med ljudböcker. Men jag kan bara lyssna på ljudböcker när jag promenerar, hemma glömmer jag bort att lyssna mitt i allt. Men jag föredrar också läsa böcker.

Cornelia sa...

Eva: De fyller sin funktion om man vill promenera. En halvtimme blir lätt en timme och det är ju bara nyttigt.

Magica de Hex sa...

Intressant att du gillar Åsa Larsson. Jag har just läst ut hennes bok Solstorm och tycker att den oavbrutet snubblar över sina egna klichéartade schabloner och är dåligt skriven, taskigt gestaltad och både grov och våldsam. Men alla hennes böcker kanske inte är sådana ...

Cornelia sa...

Magica: Solstorm hr jag inte läst, det är möjligt att den är sämre. Men de två jag läst/ lyssnat på klarade sig i alla fall med godkänt i fråga om att inte reta upp en alltför mycket.