onsdag, januari 03, 2007

flera böcker på samma gång

Nu är jag där igen. Jag läser flera böcker på samma gång. Eller parallellt snarare.

Den mördade journalisten Anna Politkovskajas bok Putins Ryssland är skrämmande i sin detaljerade beskrivning av ett samhälle med total rättslöshet för den som opponerar sig mot makten. Borde läsas av alla demokratiers politiker inför möten med Putin och hans gelikar. Bara så de inte förleds att tro att det råder demokrati i Ryssland.

Linn Ullmans Innan du somnar fick jag av mamma igår och har kommit halvvägs i nu. Otroligt bra och välskriven. Hon har ett driv som gör att man sugs in i berättelsen, eller berättelserna, eftersom associationerna gör att hon hoppar från en händelse till en annan, inte kronologiskt men ändå logiskt med den logik som tankar har. Intressant. Vill definitivt läsa mer av henne.

Jag fick även Mårbackasviten av allas vår Selma. Åh, det är härligt med olästa böcker på lut!

3 kommentarer:

londongirl sa...

Innan du somnar hör till mina favoriter också. Det är den första och hitintills enda jag läst av henne men det ger mersmak här med.

Cornelia sa...

Ja, det var verkligen en positiv upplevelse.

bjolso sa...

Problemet med Politkovskajas bok är att den är så ensidigt negativ. Hon beskriver flera aspekter av det ryska samhället, och ger intryck av att vilja ge en helhetsbild. Men i den helhetsbilden suddas noggrant minsta lilla spår bort av alla de positiva förändringar som skett i Ryssland.

Att Politkovskaja var så ensidigt (och ibland överdrivet) fokuserad på det negativa var en av orsakerna till att hon aldrig blev särskilt populär i Ryssland - inte ens bland de ryssar som liksom hon var kritiska till kriget.