söndag, januari 28, 2007

Böcker jag lekt - Fröken ensam hemma

Fröken ensam hemma åker gungstol av Gunnel Linde är en annan bok som gjorde ett stark intryck på mej. Hans Arnolds fantasieggande illustrationer hjälpte förstås till. All rekvisita fanns att tillgå hemma: gungstol, nalle, en korg som kunde fyllas med proviant och ett rum med trasmatta där man fick stänga dörren och vara ifred i sin fantasivärld. Magin bröts bara när det var dags att äta eller något annat trivialt. Denna lek lektes ensam, så klart, och jag tror jag höll på ganska intensivt under några dagar tills något annat tog överhanden. En ny bok med nya fantasier. När jag tänker efter är det just barndomsböckerna jag minns som så magiska. Väldigt få vuxenböcker har gjort lika starka intryck. Det är kanske så att förmågan att "försvinna" in i andra världar avtar med åren.

4 kommentarer:

londongirl sa...

Minns också den här boken som sen gick som Tv-serie eller var det bara ett program? Visst var det hon som såg ut över taken utanför fönstret och tyckte att skorstenarna (med såna där smala pipor) var skorstensapor? När jag såg huset ute på vår ö första gången tänkte jag att det är klart att den här ön är min, den har ju tom. ett hus med skorstensapor. :)

Cornelia sa...

Jag såg aldrig tv-programmet...läste bara boken..och lekte den.

Pi sa...

Vad roligt! Det hade jag helt och hållet glömt. Jag lekte också Fröken ensam hemma när jag var liten. Både ensam och med min bästa kompis.

Jag vet att jag skrev ner de bästa äventyren. Men de är tyvärr borta.

Cornelia sa...

Pi: Nu har jag kollat din blogg och lagt den till mina favoriter. Ännu fler boktips!