söndag, januari 27, 2008

Änglarösten - Arnaldur Indridason

Försvunna barn och förlorade barndomar, övergivna barn och ensamma vuxna är de trådar som löper genom denna bok. En deckare förvisso men med fokus mer på de psykologiska skeendena inom varje människa än på jakten på mördaren.

Ibland vill jag läsa en deckare som avkoppling. Det jag kräver av en deckare är att språket inte ska vara så dåligt att jag irriterar mig hela tiden. Den här irriterade mig inte det minsta. Riktigt bra.

söndag, januari 20, 2008

Kom och hälsa på mig om tusen år - Bodil Malmsten

Bodil Malmsten får gärna skriva en bok om året i tusen år. Hon är beroendeframkallande. Som tur är finns hennes blogg där hon skriver nästan varje dag.

Priset på vatten i Finistere är fortfarande min favorit som jag brukar plocka fram när jag behöver skratta så att tårarna rinner. Jag rekommenderar s 125-127 där Bodil Malmsten tampas med det franska språket. Det är mycket välgörande och vansinnigt roligt.

lördag, januari 19, 2008

bokus - räddaren i nöden

Nej, jag lider inte av bokbrist... men jag längtar efter en bok som griper tag. Nu såg jag att Albert Bonniers Förlag precis givit ut Ensamhetens vin av Irène Némirovsky. Se bara vilket vackert omslag och läs bara presentationen:

"Hélène har en olycklig barndom i en rysk landsortsstad, med en kall, självupptagen mamma, en förmögen men frånvarande pappa och en älskad fransk guvernant, vars närvaro dock alltid är hotad av mammans nyckfullhet. För modern är Hélène mera ett hinder i hennes extravaganta men provinsiella societetsliv och älskaren, därtill hennes kusin, upptar henne mycket mer än den plågade dottern. Så sveper revolutionen in över Ryssland och familjen tvingas fly, först till Finland och sedan till Paris, där Hélène, nu en ung kvinna, erövrar sin självkänsla och till sist vågar utmana sin avskydda mamma. – En stark roman - rysk, melankolisk, furiös – vars handling ligger nära författarens eget liv."

Bitterfittan - Maria Sveland

Bitterfittan är nog en sån där bok som jag vill ha läst. Och nu har jag gjort det. Och ... ja helt ok... men inte är det nåt nytt att det inte alltid är lätt att få ihop allt.

Jag har nog inte föutsättningar att bli en bitterfitta. Min pappa har t.ex. varit alldeles för delaktig i hemmet under hela min uppväxt. En ganska ovanlig man för sin generation verkar det som när jag jämför med många andra. När jag var småbarnsmamma var jag ensamstående och hade ingen att bli bitter på utan fick fixa det mesta själv. Min sambo sedan många år är av uppfattningen att man delar och hjälps åt. Jag känner inte att jag har huvudansvaret för något hemma mer än vad han har (möjligen är gardinerna och böckerna mitt ansvar men maten är mer hans).

Bara för att samhället är ojämlikt behöver inte individerna vara det. Men man ska inte heller förledas att tro att samhället är OK bara för att man själv har lyckats leva någorlunda jämlikt.

tisdag, januari 15, 2008

läsa dikt...och lyssna

Lena Granhagen är en av mina favoritdiktläsare. Hon läser dikter om tystnad i Vågen i P1 den 14 januari. Hon är aldrig affekterad, hon låter orden leva sitt eget liv, rösten är så behaglig att lyssna på att man bara vill höra mer och mer...

måndag, januari 14, 2008

BOKslut 2007

Inspirerad av Spectatia har jag gjort ett litet årsBOKslut för 2007:

Jag har läst 67 böcker och lyssnat på 3: totalt 70 böcker

Språk
svenska - 67
engelska - 3

Författarens nationalitet
svensk - 36
brittisk- 20
amerikansk - 6
fransk - 4
en vardera av rysk, rumänsk, italiensk och norsk nationalitet

Författarens kön
kvinnor - 43
män - 27

Kommentarer
Drygt 60 % av författarna är kvinnor. Det kan vara en slump, för jag har inte medvetet föresatt mig att läsa fler kvinnor. I fortsättning ska jag försöka vara mer uppmärksam på vad som styr mina val. Hälften av författarna är svenska, vilket är en följd av att jag varit nyfiken på många nya svenska böcker som kommit under året. Att brittiska författare kommer som god tvåa med 20 böcker är inte förvånande. Brittiska författare tillhör mina favoriter. Trots detta har jag i princip nästan enbart läst böcker på svenska, vilket väl är ett uttryck för en viss bekvämlighet. Det går fortare, men är inte alltid lika givande. Bot och bättring 2008!

söndag, januari 13, 2008

Kärleksbarnet - Hillevi Wahl

Kärleksbarnet har jag tänkt läsa ett tag. Nu låg den framme på bibblan, just återlämnad. Osentimentalt beskriver hon en helvetisk uppväxt med missbrukande föräldrar.

Nej, jag orkar nog inte läsa fler böcker på detta tema på ett tag. Vilket jag även sa efter att ha läst Åsa Linderborg. Och jag kände mig helt golvad av Lo Kauppi. Ändå kan jag inte låta bli att läsa, försöka förstå och få inblick i uppväxter som är så fjärran från min egen. Kanske just därför.

bokbytardag

Jag har varit på bokbytardag och träffat 12 likasinnade. När jag gick igenom bokhyllorna för att se vad jag skulle ta med mig insåg jag snabbt att mina favoriter vill jag ju ha kvar, och "skämböckerna", lättviktarna, vill man ju inte ta med. Så det blev nåt mittemellan. Dock verkade de flesta ha ungefär samma problem. Trots detta hittade jag flera godbitar. Detta är vad jag fick med mig hem:



Bl.a Christa Wolf - Liksom levande,
Mare Kandre - Bebådelsen,
Jane Austen - Pride and Prejudice.

söndag, januari 06, 2008

Det femte barnet - Doris Lessing

Det femte barnet väcker många tankar.
Om moderskapet och det tabubelagda i att inte älska sitt barn.
Om barnet som en inkräktare, ett litet monster, först i moderns kropp, sedan i familjen, en främling, något ondskefullt.
Om våra svårigheter att hantera det vi inte kan förstå.
Om vår osäkerhet när våra invanda beteenden inte fungerar.
Om ömhet inför den svaga, den udda, den som försöker men inte räcker till.
Om rädsla inför det främmande.

Det ges inga svar på varför Ben är som han är, det är kanske inte heller det väsentliga. Utan kanske just att väcka dessa tankar.

lördag, januari 05, 2008

Ny bokblogg

Jag brukar inte annonsera när jag lägger till en ny blogg på min länklista, men denna gång gör jag det. Jag är så imponerad av hennes redovisning av lästa böcker 2007 .

Både sättet hon gör det på och alla böcker hon läst som jag ännu inte läst.

Men.... vet du vem som är Bo Baldersson?

fredag, januari 04, 2008

Stig Claesson

Stig Claesson är död. Han blev 79 år gammal.
Det kan man inte säga något om. Han skrev över 80 böcker.
Jag hittade 6 av dem i min bokhylla:

Flickor
Rosine
Män i min ålder
Den extra milen
Västgötalagret
Om vänskap funnes (min favorit, mycket Paris-romantik)

Nu hoppas jag att att SVT tar tillfället i akt och visar Vem älskar Yngve Frej, en av de bästa, helt enkelt!

torsdag, januari 03, 2008

Födelsedagspresenter

Igår fyllde jag år och då fick jag
Julio Cortazar, Samlade noveller
Doris Lessing, Det femte barnet
Bodil Malmsten, Kom och hälsa på mig om tusen år
och rejäla presentkort på Akademibokhandeln.

tisdag, januari 01, 2008

Utan mig - Marie Desplechin

Avslutade denna nu. Vet inte varför det tog emot i mitten (tror jag var splittrad av en massa andra böcker) för nu när jag tog upp den igen var den ju så bra. Tack Caroline för alla bra boktips jag får från dig.