onsdag, mars 07, 2007

Ett rum med utsikt - E M Forster

Ett rum med utsikt av Edward Morgan Forster har jag precis avslutat. Vilken tur att den nu kommit i en så bra svensk översättning av Maria Ekman. Jag irriterade mej inte på någonting alls. Och vilket ambitiöst appendix med fotnoter till alla hänvisningar (till konst, litteratur, musik, allt). Ja det ger verkligen något utöver själva läsupplevelsen. Filmen var bra... men kan inte på något sätt mäta sig med den inre film som spelas upp i mitt huvud.

Åh, vad jag älskar det subtila spel i konvenansens namn, utövat till fulländning av Lucys "förkläde" kusin Charlotte. Det händer verkligen inte mycket på ytan, och ändå händer det så mycket. Och jag längtar till Florens, till Rom, till England. Denna bok lockar verkligen fram mitt romantiska jag.

Ser till min glädje att Maria Ekman även översatt Virginia Woolfs Night and day, som ligger i min hög med olästa böcker. Det bådar gott.

5 kommentarer:

londongirl sa...

Jag tyckte verkligen om den här filmen så jag förstår att boken måste vara en härlig läsupplevelse. Den ska jag lägga på minnet. Den får bli en del av min sommarläsning.

Om den framkallar såna där känslor av att man vill iväg ut och resa är det inte värt att ta den än. För mycket jobb just nu.

Cornelia sa...

Jag tror inte du blir besviken. Hinner du läsa något själv just nu?

londongirl sa...

Jag läser ju alltid men just nu är det faktiskt dåligt med tid. Det blir mest läsning som har med jobbet och kurser att göra tyvärr. Men har just börjat på Inger Alféns "Mandelkärnan".

Emma sa...

Hej sökte på Martina Lowden och hamnade här :-) Nu blev jag inspirerad att ta tag i mitt läsande. Har så många böcker som ligger och väntar. Och nu kanske det blir en till. Filmen Ett rum med utsikt har jag nog sett tjugo gånger - ganska längesedan nu. Det var sådan där tonårsbesatthet. Nu är jag extremt sugen på att läsa boken. Tack för inspirationen :-)

Cornelia sa...

londongirl: Det är ett dilemma att få tiden att räcka till.

emma: kul om du blev inspirerad. Jag tror inte du blir besviken på boken. Det är så bra!