måndag, mars 19, 2007

Utmaning

Fick denna utmaning av Spectatia och efter mycket grunnade kommit fram till följande:

Hur många böcker äger du?
ca 900 - 1000 ( inklusive de som står i källaren)

Vilken bok köpte du senast?
Willem Jan Otten: Specht och Son

Vilken bok läste du senast?
Susanna Alakoski: Svinalängorna


Lista fem böcker som har betytt mycket för dig och som du har läst mer än tre gånger

Jag har nog inte läst någon bok mer än en gång men dessa i alla fall nästan tre och de håller för omläsing tre gånger tycker jag.

Väinö Linnas triologi har jag faktiskt läst tre gånger: Högt bland Saarijärvis moar, Upp trälar och Söner av ett folk. Läste den första gången i åttan efter rekommendation av vår lärare sedan två gånger till med ca 10 – 15 års mellanrum, det blir säkert ytterligare någon gång.

Jack Kerouac: The town and the city. Detta är en underbar kärleksförklaring till familjen och hemstaden och livet innan the beat generation. Läst två gånger. Nu blev jag sugen att läsa den en gång till.

Astrid Lindgrens barnböcker (de flesta): Jag har läst dem flera gånger som barn, flera gånger för min dotter när hon var barn och förhoppningsvis kommer jag att läsa dem för barnbarn så småningom.

Patricia Highsmith: Ediths dagbok. Om en kvinna som skapar i skenvärld i sin dagbok och tappar greppet om verkligheten. Minst två gånger.

Bodil Malmsten: Priset på vatten i Finistere. Inte tre gånger än men det blir. Så bra om man vill skratta så tårarna rinner.

Så får det bli. Skickar vidare till vem som vill.

1 kommentar:

Spectatia sa...

Alltid kul att höra om andras förhållande till böcker. :-) Och visst, barnböcker har man ju läst flera gånger! Det tänkte inte jag på när jag skrev mina svar på utmaningsfrågorna.