fredag, april 06, 2007

Ett år av magiskt tänkande - Joan Didion

Detta är en bok om döden och om livet och om gränsen mellan liv och död, en bok om vansinnig sorg och ett sakligt självstudium av sorgens mekanismer. Oerhört fascinerande. Joans make John Dunne avlider plötsligt i en hjärtattack, samtidigt som deras dotter ligger i koma efter lunginflammation som lett till blodförgiftning. Joan beskriver detaljerat och osentimentalt vad som händer då och därefter. Med sig själv som studieobjekt beskriver hon rationella och irrationella tankar och handlingar, som t ex hennes oförmåga att slänga Johns skor och kläder som han ju kommer att behöva när han kommer tillbaka, tänker hon. Samtidigt är dottern svårt sjuk, nära döden och Joan söker svar om hennes sjukdom, förslår behandlingar och gör sig omöjlig hos läkarna. Hur undviker man att bli galen? Hur kan man bli vid sina sinnens fulla bruk? Kanske genom att skriva som hon har gjort: en mycket tänkvärd och läsvärd bok.

4 kommentarer:

londongirl sa...

Den här boken har jag läst om på annat håll också och den verkar som du skriver riktigt läsvärd! Men den blir inte för tung eller?

Ska nog ta sätta upp den på listan till sommarböckerna.

Cornelia sa...

Den är mycket läsvärd. Ett tungt ämne men inte en tung bok. Tycker jag , men jag vet ju inte hur andra tycker. Men det är alltid bra att påminnas om att ta vara på livet medan det pågår så att man inte slarvar bort kärlek och vänskap.

Den här boken lånade jag på biblioteket, men det känns som en bok jag skulle vilja äga, för att kunna gå tillbaka och läsa i igen.

Spectatia sa...

Intressant att läsa om din upplevelse av den här boken, för jag har varit nyfiken på den men samtidigt var jag lite rädd att den skulle vara för jobbig att läsa. "Ett tungt ämne men inte en tung bok" var bra formulerat. :-)

Cornelia sa...

Spectatia: Det är en ärlig bok, på så sätt att hon inte förskönar verkligheten. Det kommer inte något bättre ur smärtan, men hon lyckas leva vidare. Jag vill inte rekommendera boken så mycket att det blir "tvärtom-effekt". Men den är verkligen mycket bra.